K používání a měření webu využíváme cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte se způsobem, jakým s cookies nakládáme. Další informace

Nevědecké lyofilizátory

Karel Schmiedberger ml. 15.12.2015 Život firmy Novinky výrobců
Nevědecké lyofilizátory

Lepší název pro tyto přístroje snad není. Jsou to zařízení určené k sušení mrazem - lyofilizaci, ale nejsou vhodné do laboratoří nebo biotechnologických provozů. Většinou k nim není dodáván ani software pro záznam dat a vzdálené ovládání, ale přesto je chce stále více zákazníků. Jde o přístroje určené pro sušení (lyofilizaci) ovoce, zeleniny, masa a vlastně jakýchkoliv jiných potravin. Nicméně existují i modely určené speciálně pouze pro květiny. 

Lyofilizovat lze vlastně všechno v čem je vlhkost. Mohou to být knihy, kde je vlhkost nežádoucí a každoroční povodně si vyžádají za oběť stovky i tisíce svazků. Mohou to být celá zvířata. U nás dosti netradiční, ale za oceánem toho využívají hojně taxidermisté. Další využití se našlo v archeologii a restaurování vykopávek. Prim však hrají potraviny a není se čemu divit, když zasahují širokou veřejnost. V Evropě existuje už řada restaurací s vlastním lyofilizátorem, které mohou svým zákazníkům nabídnout desert se sušenou jahodou. 

Lyofilizace, coby proces, je jako facka letící od západu na východ. Možná trochu pomalejší. Nicméně už i u nás se začínají objevovat první zájemci o zařízení schopné usušit různé potraviny. Sušení touto metodou mne samotného fascinuje. Asi je to díky jeho rozsahu a nastavitelné obtížnosti. Ve farmaceutickém průmyslu může jenom optimalizace procesu zabrat měsíce, snad i roky denní práce a hledání správných hodnot. Naproti tomu lze lyofilizovat stiskem jediného tlačítka a počakat si, až přístroj udělá práci za nás. Proto se snažím vyhovět jak náhodným kolemjdoucím tazatelům, tak uživatelům z laboratorního prostředí, protože mě prostě baví hledat to správné řešení pro každý projekt. 

Donedávna to byl u potravin oříšek. Americké přístoje 24DX48 a 36DX66 jsou sice schopné lyofilizovat ovoce a zeleninu, nicméně jsou nastavené na mnohem detailnější práci - sušení květin nebo knih. Naše zkoušky ukázaly, že potraviny zde trvají nepoměrně déle, cca 2 - 8 dní samotného procesu. Proto jsme náš sortiment obohatili o přístroje novozélanské značky CUDDON

CUDDON vyrábí lyofilizátory již přes půl století. Že jsou jejich přístroje primárně určené právě pro sušení různých potravin ukazuje také fakt, že primárním rozlišovacím parametrem není plocha polic, ale hmotnost zpracovávaných potravin. Rozsah mají opravdu enormní, od 5,5 kg do 1500 kg. Na naše stránky jsme zatím přidali modely FD18 a FD80, které patrně budou pokrýtvat nároky na kapacitu většiny tuzemských zájemců. Nejlepší zpráva pro případné zájemce je, že udávané množství potravin přístroj vysuší za cca 24 hodin. 

Hledáte lyofilizátor pro malou výrobu? Možná vás zaujme AMARU se svou kapacitou 5 - 7 kg a oproti průmyslovým přístrojům rapidně nižší cenou. Navíc je plně automatický. Navštivte www.lyotrade.cz

Mně osobně výrobce z Nového Zélandu zaujal svým postojem a péčí o svou značku. Dopravu a především instalaci zařízení budou zajišťovat svými vlastními techniky, aby mohli garantovat maximální spokojenost koncového zákazníka. Samozřejmě jsme se dohodli, že toto zprovoznění přístroje proběhne ve spolupráci s naším servisním oddělením, abychom i my byli schopni zajistit následný záruční i pozáruční servis. 

 

FD18

FD18

Kapacita 18 kg potravin

Čistě potravinářský lyofilizátor FD18 novozélandské značky CUDDON nabídne kapaci...

FD80

FD80

Kapacita 80 kg potravin

Potřebujete vyrábět až 80 kg lyofilizovaných potravin / krmiv denně? FD80 je pak...